Vijf keer Get (C)Loud

8 oktober 2015 - door Martijn van Zoeren

Door Martijn van Zoeren, oprichter en CEO van Dutch Cloud

In april 2013 organiseerden wij de eerste Get(C)Loud bijeenkomst. De aandacht voor het fenomeen cloud begon net een beetje tractie te krijgen. Het aantal inschrijvingen overtrof met 76 dan ook ruimschoots onze verwachtingen. Het programma was primair gericht op ISV’s (Independent Software Vendors). Het succes in aantallen en waardering leidde ertoe dat we besloten elk half jaar een Get(C)Loud event te organiseren.

Wat hebben we tijdens de afgelopen bijeenkomsten veel voorbij zien komen? Cloud was in het begin absoluut geen gemeengoed. Er bestond veel misverstand over wat het was en wat je ermee kon. Veel mensen zaten nog in de mindset van ‘oude wijn in nieuwe zakken’. De meeste software vendors beseften onvoldoende dat cloud hen midscheeps zou raken als ze geen SaaS-propositie zouden ontwikkelen. Eerst zien, dan geloven…. Maar het feit dat ze in groten getale kwamen opdagen, was wel een indicatie dat ze in de gaten hadden dat er iets broeide dat impact op hun business kon hebben. Men is daarna heel snel wakker geworden.

Twee jaar verder kunnen we constateren dat de softwarebranche een enorme transformatie heeft doorgemaakt. Ik geef het u te doen: naast het vertrouwde licentiemodel, nieuwe verdienmodellen uitdenken en neerzetten. Er wordt nu gedacht in services en abonnementen in plaats van in verkopen en maintenance. De technische infrastructuur opzetten om veilige, betrouwbare online services te bieden…. De meesten hebben hier een enorme slag in gemaakt. Petje af!

Als vooraanstaand IaaS provider hebben we dat alles van nabij kunnen volgen en velen van hen mogen helpen die transitie door te maken. Twee jaar verder zien we dat de Go-to-Market van SaaS-oplossingen korter is geworden. ISV’s hebben hun software development weten te versnellen. Intussen wordt de markt snel volwassen. De eindklanten van ISV’s schroeven hun eisen op: ze hebben steeds meer vragen over security, ISO-certificeringen en continuïteit. In het verlengde van die vraag moeten cloud providers als Dutch Cloud een overtuigend antwoord hebben op compliance vraagstukken en in staat en bereid zijn audits door eindklanten te faciliteren. De ISV verwacht dan ook steeds meer van een cloud provider op het gebied van certificeringen en additionele dienstverlening.

De onwetendheid over de cloud is omgeslagen naar het besef, niet meer zonder te kunnen. Hebben de ISV’s een grote transformatie doorgemaakt, nu is de eindklant aan de beurt. Digital Enterprise is overal het parool. Dat is dan ook het thema van onze eerstvolgende Get(C)Loud op 16 oktober. De ISV’s spelen hierin een belangrijke rol om die digitale transformatie mogelijk te maken. Dat betekent leren denken over de bedrijfsprocessen van de klant en over procesverbetering en integratie van hele business ketens. Dat betekent dus ook: verder kijken dan de eigen business en propositie. Aan de slag, we hebben met zijn allen nog veel werk te doen!

Get (C)Loud, u komt toch ook? https://185.2.25.111/get-cloud

Relevante berichten

De schijnzekerheid van ISO

12 december 2017 - door Martijn van Zoeren
Martijn van Zoeren, CEO van Dutch Cloud Hoe weet je of een cloud provider zijn zaakjes op orde heeft? Een van de eerste – en gemakkelijkste – selectiecriteria is certificering. …
Lees verder

Get (C)Loud! maakt de tongen los over de GDPR

14 november 2017 - door Bart ter Veer
Tijdens de laatste Get (C)Loud! eind oktober in De Landgoederij te Bunnik ging het over de General Data Protection Regulation of GDPR, de nieuwe Europese privacy verordening die bij ons …
Lees verder