Nieuwe tijden, nieuwe vormen van financiering

18 januari 2016 - door Martijn van Zoeren

Het mag duidelijk zijn dat cloud in de lift zit. ‘Cloud First’ is het motto van de meeste bedrijven bij investeringsbeslissingen over infrastructuur of software. Als één van de ‘eerste’ cloud spelers in Nederland hebben wij dat natuurlijk ook gemerkt. Om het momentum te benutten, hebben we een nieuwe strategie uitgezet om de groei te versnellen en onze marktpositie te versterken, onder meer door overnames. Intern ook wel “Dutch Cloud 2.0” genoemd.

Om deze strategie gestalte te geven, hebben we extra financiering weten aan te trekken. Deels in de vorm van een kapitaalinjectie door de aandeelhouders en deels door een langlopende lening. Het was een bijzondere exercitie om die lening voor elkaar te krijgen. Wij hebben bij onze rondgang langs financierend Nederland gemerkt dat de traditionele geldverstrekkers, de banken, nog steeds bovenop hun geld zitten. Dat viel mij tegen, omdat je zou denken dat het geld in de huidige economie weer wat makkelijker rolt. Het bleek bovendien lastig voor ze om de business case voor onze tak van sport, te weten cloud infrastructuur services, goed te maken. Kennis van de markt en van het cloud leveringsmodel is nog lang niet doorgedrongen. Tevens zijn er weinig ‘referentie cases’. Wij zochten daarom een financierder die mee kon denken met mij, als ondernemer. Een partij die niet alleen de risico’s belicht, maar juist de kansen wil zien.

Minstens zo interessant is de constatering dat er voldoende alternatieven zijn opgestaan, in de vorm van (wereldwijde) geldverstrekkers die juist wel kennis hebben van de markt en die goed lopende kleinere bedrijven graag aan leningen willen helpen. Deze partijen weten de voor high-tech beschikbare overheidsfondsen zinvol aan te wenden. Daarnaast begint crowdfunding ook serieuze vormen aan te nemen. Kortom, keuze genoeg. Er is een geheel nieuwe vorm van dienstverlening ontstaan van bedrijven die ondernemers zoals ik goed door dit proces kunnen loodsen.

De moraal van dit verhaal: goede bedrijven met een investeringsbehoefte zijn niet langer afhankelijk van de welwillendheid van de grootbanken. Er is weer oog voor de ondernemer. En de banken doen er goed aan mee te bewegen met de dynamische technologie markt, cloud voorop. Voor wie het weten wil: we zijn geadviseerd door TD Shepherd en gefinancierd door Neos Business Finance.

Waar we het verse kapitaal voor gaan gebruiken? De eerste stap in de strategie is de inlijving van DutchDesktop: een bedrijf met 1.700 ‘online werkplekken’. De afgelopen jaren zijn we additionele toegevoegde waarde diensten gaan leveren, als aanvulling op onze IaaS-propositie en als antwoord op de behoeften van de eindgebruiker. De online werkplek is een logische toevoeging.

Dit is dus een mooie eerste stap als basis voor verdere groei. We verwachten in de loop van het jaar nieuwe aankondigingen te doen. Wees gewaarschuwd!

Auteur: Martijn van Zoeren, oprichter en directeur Dutch Cloud

Relevante berichten

Pink Elephant en Dutch Cloud bundelen krachten bij aanbod Clouddesq

26 september 2017 - door Bart ter Veer
bron: Septembernummer Dutch IT-channel Onlangs werden Piet van Vugt, CEO bij Pink Elephant en Martijn van Zoeren, CEO bij Dutch Cloud, geïnterviewd door Martijn Kregting en Witold Kepinski van Dutch …
Lees verder

Dutch Cloud gecertificeerd in wereldwijde CSA STAR veiligheidsregister

14 september 2017 - door Bart ter Veer
Eerste Nederlandse Cloud provider met volledige transparantie in securitymaatregelen P E R S B E R I C H T Hilversum, 14 september 2017 – Dutch Cloud kondigt de registratie …
Lees verder
Kom naar Get (C)Loud! editie IX
op vrijdag 27 oktober in Bunnik Meer informatie