Met de kennis van toen …

3 november 2015 - door Martijn van Zoeren

Door Martijn van Zoeren, oprichter en CEO van Dutch Cloud 

Tja, die Safe Harbor Act…. Zoals u weet, heeft het Europese Hof deze op 6 oktober 2015 ongeldig verklaard. De Safe Harbor Act was erop gericht een veilige doorgifte van persoonsgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten te waarborgen. Doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten levert nu door de uitspraak een schending op van de Europese en Nederlandse privacywetgeving, tenzij bedrijven de juiste maatregelen hebben genomen om deze data te door te geven. Het mag duidelijk zijn dat deze uitspraak ondernemingen raakt die zich bezighouden met cloud computing.

Dingen kunnen raar lopen. Toen wij in 2009 Dutch Cloud opzetten (die naam was niet toevallig gekozen!), kregen we van alle kanten te horen dat we zouden worden weggevaagd door de grote Amerikaanse Public Cloud providers. Er zou op termijn geen plaats zijn voor lokale spelers omdat die niet kunnen opboksen tegen de lage prijzen en de onmetelijke schaal van de grote jongens.

We hebben ons er niets van aangetrokken, omdat we de overtuiging hadden en hebben dat lokale spelers meerwaarde bieden door hun nabijheid en hun persoonlijke klantenservice. Bovendien zat de Patriot Act ons van meet af aan niet lekker, de wet die Amerikaanse diensten toegang geeft tot data in beheer bij Amerikaanse bedrijven of bij Europese bedrijven met een Amerikaanse entiteit of Amerikaans personeel. Daar kwamen de onthullingen van Snowden nog eens overheen. De dag van vandaag bewijst ons gelijk over de behoefte aan lokale cloud providers. De uitspraak van het Europese Hof onderstreept dat nog eens.

Maar zijn we blij met de uitspraak? Ja en nee.

Ja, omdat het de Amerikanen dwingt met respect om te gaan met de data van ‘ons’ Europeanen. Het zal leiden tot gelijkgeschakelde wetgeving op basis van het Europese – en hopelijk Duitse – privacy- en securityrecht.

Nee, omdat zij een spaak steekt in het lekker op gang komende vliegwiel van de wereldwijde cloud industrie. We hadden er met zijn allen de vaart net goed in …

Wordt Dutch Cloud geraakt door de uitspraak? Nou en of, in positieve zin. We zien de laatste weken een sprong in het aantal new business opportunity’s. Onze profilering als Nederlands-Europese cloud provider werpt absoluut zijn vruchten af. We hebben voor de zekerheid alvast wat capaciteit bijbesteld….

Relevante berichten

Naar de cloud? Beter een whiteboard dan een creditcard

19 juni 2017 - door Bart ter Veer
Ewout Scherer, CTO en Jaap Hooijkaas, COO bij Dutch Cloud Er wordt weleens gezegd dat je alleen maar een creditcard nodig hebt om naar de cloud te gaan: account aanmaken …
Lees verder

Klaar voor de Cloud? (3)

4 april 2017 - door Martijn van Zoeren
Cloud is de gewenste IT-strategie voor de meeste bedrijven. Maar willen is niet altijd gelijk aan kunnen. Wat zijn de obstakels en hoe overwin je die? Laatste blog in een …
Lees verder
Kom naar Get (C)Loud! editie IX
op vrijdag 27 oktober in Bunnik Meer informatie