Krijg ik mijn data nog terug?

3 februari 2014 - door Martijn van Zoeren

Krijg ik mijn data echt terug?3 februari 2014
Door Martijn van Zoeren

Wanneer u van de ene naar de andere cloud provider migreert krijgt u uw data zeker terug. De vraag is echter of u er dan nog iets mee kunt. Dat is namelijk niet zo gemakkelijk. Vaak ontstaat achteraf discussie. Voorkomen is ook hier beter dan genezen.

Losse files zijn niet herbruikbaar

Ten eerste is het de vraag wat u of uw nieuwe cloud provider (nog) met die data kan doen. U bent namelijk afhankelijk van de welwillendheid van uw bestaande cloud provider. Jammer genoeg – zien we vaak – ‘rancuneus’ management bij cloudleveranciers. Het is daardoor lastig om uw data – op de juiste wijze – terug te krijgen. Omdat dit type overgang nog betrekkelijk nieuw is, zijn klanten vaak bezorgd over het verloop van de migratie. De wens om naar een andere cloud provider over te stappen is vaak gebaseerd op slechte ervaringen of nieuwe eisen waaraan de bestaande leverancier niet kan voldoen. Voor de lol migreert niemand. Vaak stuit u dan op tegenwerking. Veel voorkomend is dat de bestaande cloud provider u enkel de files (op file-niveau) aan wil leveren. Dit zonder de intelligentie die nodig is om later weer te kunnen connecteren naar de juiste applicatie en/of servers. Daar heeft u dus niet veel aan. De vraag is dus niet of u een backup krijgt bij vertrek, maar hoe deze wordt aangeleverd.

Hoe meer data, hoe complexer migratie

Veel voorkomend is dat de bij toename van de hoeveelheid data, de complexiteit ook toeneemt. Dat maakt migreren minder eenvoudig. Als u meer dan 20TB aan foto’s moet kopiëren, dan vraagt dat extra voorbereiding. Zeker als er daarnaast ook een 24×7 webomgeving of orderproces aan is gekoppeld. Een andere constatering is dat er veelal onvoldoende kennis is om het aanleveren van de data goed uit te voeren. Back-up en met name recovery zijn namelijk specialismes waarbij een goede voorbereiding meer dan noodzakelijk is.

De basis: een goede netwerkinfrastructuur

U vraagt zich wellicht af of een en ander dan niet beter in te regelen is. Vanzelfsprekend kan dat. Zoals met heel veel ICT-projecten moet de basisarchitectuur goed doordacht en gedegen zijn. Veel bestaande cloud providers hebben daar nog onvoldoende over nagedacht. Vaak omdat zij slechts een deel van de noodzakelijke kennis in huis hebben. Traditionele ICT-resellers die naar de cloud gaan, doen dat met hun bestaande productkennis en missen de Managed Operations kennis. Anderzijds zijn er veel traditionele hostingbedrijven die langzamerhand cloud-achtige oplossingen ontwikkelen, maar dan vaak weer met gebrek aan productkennis. Over het algemeen hebben de meeste partijen moeite met de noodzakelijke netwerkinfrastructuur. Daar ligt namelijk het belangrijkste koppelpunt om te kunnen connecteren met andere cloud-omgevingen. Daardoor wordt migratie en integratie ook beduidend eenvoudiger.

Software Defined Datacenter

Het gaat dus om de basis. Er moet een visie zijn, een strategie. Ik zie daarin het Software Defined Datacenter als keywoord, het uitgangspunt. In het kort komt het erop neer dat de intelligentie van het cloud-platform op softwarematig niveau wordt ingeregeld en dus niet afhankelijk is van de onderliggende (fysieke) infrastructuur. Dat is dus volledig gescheiden. Vooral op netwerk- en storage niveau is dat zeer pragmatisch. Voor een cloud provider betekent minder afhankelijkheid van de fysieke componenten en eenvoudig nieuwe functionaliteit toevoegen. Daardoor kunnen zij intern makkelijker nieuwe of andere technologieën inzetten, zonder dat klanten daar problemen van ondervinden. Mede hierdoor worden de mogelijkheden om te migreren groter en dus eenvoudiger. Het is alleen niet eenvoudig om de technologie van de cloud provider te doorgronden. Vaak geeft men weinig inzage. Anderzijds heeft u – als klant – vaak niet de mogelijkheden om de technologische architectuur te kunnen doorgronden.

Kies voor transparantie en controle

U wenst maximale transparantie bij de cloud provider. U mag dat ook verwachten. Daarnaast wilt u zoveel mogelijk noodzakelijke controle zelf behouden. Hierdoor kunt u beter inschatten hoe eenvoudig migreren is. Bovenal heeft u beter vat op uw data. Zoals eerder gezegd; u wilt niet de data terug, maar u wilt de data weer kunnen gebruiken. Daar gaat het om. Kies daarom voor een cloud provider die u maximale transparantie en voldoende mogelijkheden tot controle biedt.

Relevante berichten

De schijnzekerheid van ISO

12 december 2017 - door Martijn van Zoeren
Martijn van Zoeren, CEO van Dutch Cloud Hoe weet je of een cloud provider zijn zaakjes op orde heeft? Een van de eerste – en gemakkelijkste – selectiecriteria is certificering. …
Lees verder

AVG. Krijgt u strafwerk?

8 november 2017 - door Martijn van Zoeren
AVG. We zijn er allemaal maar druk mee. De nieuwe wetgeving over de omgang met persoonsgegevens raakt iedereen, want elk bedrijf heeft tal van bestanden met tot personen herleidbare gegevens. …
Lees verder