Het opvallendste nieuws voor Martijn van Zoeren

25 januari 2016 - door Martijn van Zoeren

Martijn van Zoeren zal de komende maanden gevraagd worden door AutomatiseringsGids wat hij het meest opvallende nieuws van de week vond…. hier gaat hij in op de komst van Bill Gates naar Nederland

Het nieuws dat Bill Gates naar Nederland komt was deze week het opvallendste nieuws voor Martijn van Zoeren, oprichter en directeur van Dutch Cloud. Microsoft-oprichter Bill Gates houdt volgende week dinsdag een speech in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De speech gaat over het belang van de toegankelijkheid van onderzoeksresultaten.

Hij is door staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) uitgenodigd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Gates stelt als voorwaarde voor zijn donaties voor onderzoek dat de resultaten ervan voor iedereen te zien moeten zijn. Ook Dekker wil dat met publiek geld bereikte onderzoeksresultaten breed toegankelijk zijn. Hij wil dat nu in Europees verband bevorderen.

Water naar de zee
Allemaal positieve zaken. Maar de cynicus in mij stelt toch wat vragen. Zou Gates een vergoeding krijgen voor zijn speech? Zo ja, dan zal dat geld ongetwijfeld in de Bill & Belinda Gates Foundation belanden. Maar – gesteld dat dit zo is – zou de Nederlandse overheid Gates wel moeten sponsoren? Is dat niet water naar de zee dragen?

Inhoudelijke vragen
Meer inhoudelijk rijzen ook vragen. Het ministerie van Onderwijs stimuleert al heel lang gezamenlijk onderzoek van wetenschapsinstellingen en het bedrijfsleven. Moeten die onderzoeksgegevens dan ook vrij beschikbaar komen? Druist dat niet in tegen de belangen van de deelnemende bedrijven die doorgaans deelnemen om de opgedane kennis te zijner tijd te vermarkten? Gaat gezamenlijk onderzoek daardoor niet opdrogen?

Wetenschap
En dan de onderzoeksdata, wanneer geef je die vrij? De wetenschappelijke praktijk is dat onderzoekers vaak voortbouwen op eerdere onderzoeksgegevens. Frustreer je de wetenschappelijke carrièrekansen niet als de onderzoeksdata op een te vroeg moment moeten worden vrijgegeven?

Vragen… vragen…

http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2016/03/het-opvallendste-nieuws-voor-martijn-van-zoeren

Relevante berichten

Naar de cloud? Beter een whiteboard dan een creditcard

19 juni 2017 - door Bart ter Veer
Ewout Scherer, CTO en Jaap Hooijkaas, COO bij Dutch Cloud Er wordt weleens gezegd dat je alleen maar een creditcard nodig hebt om naar de cloud te gaan: account aanmaken …
Lees verder

Klaar voor de Cloud? (3)

4 april 2017 - door Martijn van Zoeren
Cloud is de gewenste IT-strategie voor de meeste bedrijven. Maar willen is niet altijd gelijk aan kunnen. Wat zijn de obstakels en hoe overwin je die? Laatste blog in een …
Lees verder
Kom naar Get (C)Loud! editie IX
op vrijdag 27 oktober in Bunnik Meer informatie