Het opvallendste nieuws volgens….

29 maart 2016 - door Martijn van Zoeren

Dat Nederland het braafste jongetje van de klas is, was hartverwarmend nieuws voor Martijn van Zoeren, oprichter en directeur van Dutch Cloud.

Eerder deze week kwam het rapport ‘De staat van telecom’ van Nederland ICT uit. En wat blijkt? Wij zijn het beste jongetje van de klas!

Ons land is qua telecom- en internetinfrastructuur koploper in Europa met een totaal van 91.743 km aan glasvezelverbindingen. Telecombedrijven investeerden per Nederlandse inwoner veel meer dan grote landen als Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. In het derde kwartaal van 2015 lag het mobiel dataverbruik 78 procent hoger dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat komt mede door de grote beschikbaarheid van 4G en de grote databundels. Alle Nederlandse huishoudens hebben toegang tot breedband internet. Negen op die tien huishoudens hebben supersnel breedband van 100 Mb/s tot hun beschikking. Men heeft de keuze uit diverse vaste infrastructuren zoals kabel en DSL.

Ik vind dit hartverwarmend nieuws. Het is immers een natuurwet dat een goede infrastructuur, of die nu bestaat uit wegen, (lucht)havens, wetten of datacommunicatieconnecties, zich altijd vertaalt in economische bedrijvigheid. En daar profiteert iedereen van. Nederland is al internetknooppunt van de wereld en ontwikkelt zich tot wereldwijd datacenter centrum. Nummer 1 posities in cloud en hosting liggen in het verschiet.

We mopperen met zijn allen weleens over de liberalisering die in sommige sectoren (bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs of het railvervoer) niet goed heeft uitgepakt. Maar de zojuist gepresenteerde onderzoeksuitkomsten onderstrepen volgens mij dat liberalisering ook positieve gevolgen kan hebben, zoals de vrijmaking van de telecomsector eind jaren negentig laat zien. Die door de EU opgelegde liberalisering heeft de monopolistische macht van de staats PTT’s gebroken en daarmee de weg vrij gemaakt voor nieuwe spelers en tal van innovaties. Daar plukken we nu – twintig jaar later – nog steeds de vruchten van, blijkt uit het onderzoek. Nederland liep destijds ver voorop in de adoptie van die liberalisering.

Soms loont het dus wel degelijk om het braafste jongetje van de klas te zijn…

Martijn van Zoeren, oprichter en huidig CEO bij Dutch Cloud, wordt regelmatig door AG gevraagd zijn visie te geven op het meest opvallende nieuws van de afgelopen tijd…

Relevante berichten

Naar de cloud? Beter een whiteboard dan een creditcard

19 juni 2017 - door Bart ter Veer
Ewout Scherer, CTO en Jaap Hooijkaas, COO bij Dutch Cloud Er wordt weleens gezegd dat je alleen maar een creditcard nodig hebt om naar de cloud te gaan: account aanmaken …
Lees verder

Klaar voor de Cloud? (3)

4 april 2017 - door Martijn van Zoeren
Cloud is de gewenste IT-strategie voor de meeste bedrijven. Maar willen is niet altijd gelijk aan kunnen. Wat zijn de obstakels en hoe overwin je die? Laatste blog in een …
Lees verder
Kom naar Get (C)Loud! editie IX
op vrijdag 27 oktober in Bunnik Meer informatie