2016, en dan?

30 december 2015 - door Martijn van Zoeren

Het is weer tijd om vooruit te blikken! Als visionair voor één dag doen we daar graag aan mee. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Wij verwachten dat drie zaken in 2016 effect zullen hebben, de ene topic wat meer dan de andere. Dat zijn: de aangepaste Safe Harbour Act, de Cyber Security-regelgeving van de Europese Commissie en een grote cyber-aanval op de kritische infrastructuur in een van de Westerse landen. En: verzekeraars gaan goede zaken doen.

De nieuwe Safe Harbour Act zal voor ons Europeanen niet veel verschil uitmaken. De verwachting is dat de Amerikanen meer onze kant gaan opschuiven, niet andersom. Tenminste, als Europese onderhandelaars zich deze keer wat steviger opstellen dan dat ze in het verleden in meerdere dossiers hebben gedaan. In ieder geval worden ze gesteund door de ongekend krachtige uitspraak van het Europese Hof die de bestaande overeenkomsten over de omgang met persoonsgegevens op losse schroeven heeft gezet. Dat ligt anders voor de Amerikaanse bedrijven. Zij zullen hun Data Governance verplicht meer moeten laten aansluiten op de Europese wensen. Europese gebruikers zullen nog meer dan voorheen gevoelig zijn voor waar hun data staan. Lokale cloud providers spinnen daar garen bij.

De net geïntroduceerde Cyber Security-regelgeving zal leiden tot een gevoel van digitale onveiligheid, nu organisaties verplicht worden hacks en datalekkage te melden. Nu blijft dat veelal nog onder de radar, maar dat kan dan niet langer. Wat deze ontwikkeling versterkt is dat de regelgeving sterke encryptie bemoeilijkt. De angst voor staatssurveillance zal daardoor toenemen.

De grote cyber-aanval gaat komen. Vanuit een vijandige mogendheid, een terreurgroep of een criminele organisatie. Het goede nieuws: de effecten zullen meevallen en meer in de categorie ongemak vallen dan in de categorie levensbedreigend. Internet en samenleving zijn veerkrachtiger dan men soms denkt. Dat bleek maar weer toen enkele dagen geleden een ongekend zware aanval is uitgevoerd op de domain name system (dns)-infrastructuur, het verwijssysteem waar heel internet op draait. Die aanval heeft overigens nauwelijks een rimpeling in het internetverkeer veroorzaakt.

En dan die verzekeringsmaatschappijen… In het kielzog van de nieuwe meldplicht datalekken zien we dat steeds meer eindklanten vragen of je als cloud provider een cyber-risk-verzekering hebt afgesloten. Twee jaar geleden was die vraag ondenkbaar. Het laat zien dat cloud geen it-dingetje meer is, maar zijn plaats heeft gekregen in het risk management van de onderneming. En daar toast ik graag op. U allen een gezond en gelukkig 2016 toegewenst!

Martijn van Zoeren, oprichter en CEO van Dutch Cloud

Relevante berichten

Dutch Cloud creëert nieuwe kansen met Azure

7 maart 2018 - door Bart ter Veer
Wie als cloudleverancier nieuwe en bestaande inkomsten wil zekerstellen, kan niet om Azure heen. Althans, dat is de sterke overtuiging van Dutch Cloud. Samen met Insight, leverancier van Intelligent Technology …
Lees verder

Facts & Figures Dutch IT-channel Award

30 januari 2018 - door Bart ter Veer
In aansluiting op de Dutch IT-channel Award-uitreiking op 18 januari jongstleden, heeft Dutch Cloud enkele facts & figures voor u op een rijtje gezet. Met betrekking tot het aantal stemmen dat …
Lees verder